Μαθήματα… φιλοζωίας στο σχολείο

Την Πέμπτη 4 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα για τα Αδέσποτα ζώα και 1η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας αξιόλογες δράσεις με σκοπό την ενημέρωση  και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τα αδέσποτα ζώα, αλλά και γενικότερα τη σχέση ανθρώπων και ζώων.

Αρχικά η κυρία Χρυσάνθης Καραγιάννη, Αντιπρόεδρος του Σωματείου Φίλοι Ζώων και Ανθρώπων και Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομάδας κατά της κακοποίησης των Ζώων Νομών Φθιώτιδας & Βοιωτίας, αποδεχόμενη με χαρά την πρόσκλησή μας ενημέρωσε τους μαθητές για τα αδέσποτα ζώα γενικότερα αλλά και ειδικότερα στην περιοχή μας, καθώς και για θέματα όπως η κακοποίηση και η διάσωση ζώων. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ανάγκη ανάληψης ευθυνών από όλους τους συμπολίτες μας, μικρούς και μεγάλους, ώστε να περιοριστούν αυτά τα λυπηρά φαινόμενα.

Στη συνέχεια οι ίδιοι οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες που με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών είχαν προετοιμάσει πάνω σε θέματα όπως οι συνθήκες ζωής των αδέσποτων, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν αλλά και τα ζώα ως βοηθοί του ανθρώπου σε περιπτώσεις αναπηρίας αλλά και ίασης ασθενειών. Έγινε επίσης αναφορά και σε ιδιαίτερα θέματα όπως οι κίνδυνοι εξαφάνισης κάποιων ζωικών ειδών, Άγιοι και ζώα, τα δικαιώματα των ζώων και ο σεβασμός μας προς αυτά. Αξιοσημείωτο είναι ότι το σύνολο των μαθητών ενεργοποιήθηκε κι εκπόνησε τις παραπάνω εργασίες ακολουθώντας ομαδο-συνεργατική μέθοδο με επιτυχία.

Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με την προβολή της εμβληματικής πλέον ταινίας “Χάτσικο”, βασισμένης στην πραγματική ιστορία ενός σκύλου που για δέκα ολόκληρα χρόνια περίμενε το αγαπημένο του αφεντικό που είχε πεθάνει αιφνίδια.
Το σύνολο των δραστηριοτήτων της ημέρας αυτής εμπλούτισε τις γνώσεις των παιδιών, ενεργοποίησε την ενσυναίσθηση τους για τα ζώα και προβλημάτισε για την ορθή και υπεύθυνη στάση μας απέναντι σε αυτά, η οποία άλλωστε αποτελεί δείγμα και μέτρο πολιτισμού σε κάθε κοινωνία.

Για επικοινωνία με το Δημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΚΠΑΖ): εδώ