Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής βίας

Η 6η Μαρτίου, που έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, αναδεικνύει ένα πρόβλημα που επηρεάζει τις σχολικές κοινότητες παγκοσμίως. Ο σχολικός εκφοβισμός, μια μορφή επιθετικής συμπεριφοράς μεταξύ παιδιών, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και τη μαθησιακή διαδικασία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πρόκειται απλώς για παιχνίδια ή τσακωμούς ανάμεσα σε παιδιά, αλλά για σοβαρές πράξεις βίας με σοβαρές συνέπειες.

Ο εκφοβισμός εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, όπως η σωματική, η λεκτική, η ψυχολογική, η κοινωνική και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός. Οι επιπτώσεις του εκφοβισμού μπορεί να είναι καταστροφικές για τα θύματα, επηρεάζοντας την ψυχολογική τους υγεία, την κοινωνική τους ζωή και τη σχολική τους επίδοση.

Είναι αναγκαία η συνεργασία όλων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού. Αυτό περιλαμβάνει την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την ενθάρρυνση της επικοινωνίας, την άμεση παρέμβαση και την υποστήριξη των θυμάτων. Μόνο με τη συνεργασία όλων μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και υγιές σχολικό περιβάλλον για όλα τα παιδιά.

Στο σχολείο μας την εβδομάδα που πέρασε

  • Ο Ψυχολόγος του σχολείου μας κ. Γεράσιμος Μεσίρης συζήτησε με τους μαθητές τους τρόπους που εκδηλώνεται η ενδοσχολική βία και τις συνέπειες που έχει στη ζωή και την ψυχολογία των εμπλεκόμενων.
  • Η Κοινωνική λειτουργός και Επιμελήτρια Ανηλίκων κ. Νατάσα Μπράνη μίλησε στους μαθητές της Γ’ τάξης για τα ανήλικα θύματα βίας και τους ανήλικους θύτες, για τη νεανική παραβατικότητα και για τις Ψυχοκοινωνικές Υπηρεσίες για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους στην περιοχή μας.
  • Οι μαθητές συμμετείχαν σε ενημερωτικές και δημιουργικές δράσεις και συζητήσεις με τους εκπαιδευτικούς στην τάξη σχετικά με το θέμα

Φορείς που παρέχουν βοήθεια: 

Η Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας «1107»

Παρέχει τηλεφωνικά συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη σε ανηλίκους  και γονείς.

Υποδέχεται  αναφορές και καταγγελίες  για ανήλικους που βρίσκονται σε κίνδυνο  και  διαβιβάζει τις καταγγελίες παραμέλησης-κακοποίησης παιδιών στις αρμόδιες  Εισαγγελικές Αρχές.

Λειτουργεί κάθε μέρα όλο το 24ωρο και η κλήση είναι χωρίς χρέωση.

Γραμμή Βοηθείας Help-Line: 210-6007686

Υποστηρίζει και συμβουλεύει παιδιά και γονείς για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση,  διαδικτυακή αποπλάνηση, bullying, ρατσιστική συμπεριφορά).

Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 π.μ. έως 5:00 μ.μ. και η  κλήση είναι δωρεάν.

ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ , ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

  • Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι στα σχολεία.
  • Επιμελητές ανηλίκων : 22310-25579 και e-mail: yeaka-lamias@moj.gov.gr.
  • ΚΕΘΕΑ Λαμίας –υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά και τα τυχερά παιχνίδια, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά: 22310 67885 & 22310 45456, e-mail: pklamia@kethea-exodos.gr.
  • Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λιβαδειάς- Διάγνωση και αντιμετώπιση κατάθλιψης, έντονου άγχους και άλλων ψυχικών διαταραχών των παιδιών:2261021335 & 2261029535 και e-mail: monada_lafisti@ekepsye.gr.
  • Ξενώνας Φιλοξενίας  γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους (κορίτσια έως 18 ετών και αγόρια έως 12 ετών),πληροφορίες στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών:2231020059.