Γνωρίζοντας τον Διάκο: από τον αγώνα για την ελευθερία στην Ελευθερία της Αιωνιότητας

Οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα που περιλάμβανε ιστορικό περίπατο και ξενάγηση στο κέντρο της πόλης μας με σκοπό να μάθουν βιωματικά σημαντικές πληροφορίες για τον τοπικό μας ήρωα Αθανάσιο Διάκο αλλά και τον τρόπο που έχει τιμηθεί στην Λαμία.
Οι μαθητές μεταφέρθηκαν από το σχολείο μας στην πλατεία Διάκου, όπου παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους από τις εκπαιδευτικούς κ. Κωνσταντίνα Σκουρτιά και Κωνσταντίνα Σπανού. Εκεί μας ενημέρωσαν για τη ζωή, τον αγώνα και τον μαρτυρικό θάνατο του Διάκου με τρόπο παραστατικό και διαδραστικό προκαλώντας το άμεσο ενδιαφέρον και τη συμμετοχικότητα των μαθητών. Εν συνεχεία, δείχνοντας εξαιρετικά ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό μας μετέδωσαν επίσης βιωματικά την ιστορία της συγκέντρωσης οικονομικών πόρων από όλη τη χώρα (που σημειωτέον κράτησε περίπου 80 χρόνια), για την κατασκευή και τη μεταφορά του ανδριάντα του Αθανασίου Διάκου στην ομώνυμη πλατεία μας στο κέντρο της Λαμίας, μέχρι τα αποκαλυπτήρια από τον τότε βασιλιά Γεώργιο Α’ το έτος 1903.
Έπειτα κατευθύνθηκαμε στον χώρο του κενοταφίου του ήρωα στον πεζόδρομο της πόλης (οδός Καλύβα – Μπακογιάννη) όπου μάθαμε την ιστορία του μνημείου και είδαμε φωτογραφίες από δημοσιεύσεις της εποχής σχετικά με τον Διάκο.
Σε όλη τη διάρκεια του ιστορικού περιπάτου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αφομοιώσουν τις πληροφορίες που τους δόθηκαν μέσα από ερωτήσεις, ανάπτυξη διαλόγου και κριτικό έλεγχο όσων μάθαιναν.
Ευχαριστούμε θερμά  για την ευγένεια, την υπομονή, τη διάθεση επικοινωνίας και διάδρασης με τα παιδιά, που ελπίζουμε υπήρξε αφετηρία ουσιαστικής γνώσης για τα ίδια αλλά και σημαντική συνέχεια βιωματικών δράσεων -προγραμμάτων του σχολείου μας για τους μαθητές μας.